Peça Periodística - Entrevista



Reis: ''El balanç de la digitalizació escolar és positiu, però encara queda molt per fer''




Entrevista a Josep Maria Reis Cano que  treballa portant tota la xarxa d’una escola badalonina  i encapçalant el projecte “IntegraTIC” que té com a objectiu integrar les TIC a les aules com a eines de treball i com a eines per a utilitzar noves metodologies educatives. També ha donat formació tècnica al professorat d’escoles interessades en el projecte però que ara per ara no tenen gaires mitjans per portar-lo a terme i necessiten una assessoria que els serveixi de guia.

-Actualment estem vivint un canvi de paradigma, les aules 'tradicionals' passen a ser aules digitals. En primer lloc, cal habilitar les aules dels col·legis per tal de poder impartir les matèries en aquest tipus de 'nous suports' o eines. Així doncs, vas ser un dels responsables de l'adaptació de les aules anàlogiques en digital en el teu col·legi, com va ser aquesta adaptació? Quins canvis va suposar?
Quan vaig entrar a l'escola ja tenien una petita xarxa establerta, però evidentment s'havia de refer tota ja que la implementació del projecte Educat 1x1 (1 portàtil per alumne) requeria una xarxa de grans dimensions. Hem de tenir en compte que tenim 3 aules per curs amb una mitjana de 27 nens, si arrodonim a 30, ens surten 90 nens per curs i si ho multipliquem pels 4 cursos de la ESO, ens surten 360 alumnes que han de sortir a Internet. Aquests números podrien ser el d'una multinacional amb 360 treballadors... és a dir, que primer de tot abans de canviar res de les aules vam haver d'adequar la xarxa, posar una bona connexió wifi, contractar més d'una ADSL, etc.
A més a més, la nostra escola sempre ha volgut ser pionera en les TIC i sempre s'ha interessat per noves metodologies educatives com les metodologies actives, les intel·ligències múltiples, etc. Així, doncs, també es van posar pissarres digitals, projectors i altaveus a tota la ESO (procés que aquest any s'ha repetit al Batxillerat).
-Segons el procés lògic, un cop tenim les infraestructures necessaries caldria preparar els professors per tal de que dominessin aquestes noves plataformes i aprofitessin totes les seves possibilitats, com es duu a terme aquest procés? Dins l'eduació del professorat només es fa de forma tecnològica, és a dir, s'ensenya a utilitzar mecànicament les eines digitals o s'entenen les TICs de forma crítica?
El tema de formar als professors es va començar a tractar abans de totes aquestes instaŀlacions. Dins de l'escola hi ha un projecte intern anomenat IntegraTIC que intenta integrar les TIC a l'aula com a eina de treball i com a eina per innovar en metodologies educatives. Aquest projecte es va portar a terme amb diferents escoles de la mateixa congregació i vam crear una xarxa social interna de la congregació per compartir experiències i on es feien cursos al professorat per formar-lo amb les noves eines que tenien a l'aula. La formació que rebien els professors era molt bàsica a nivell tècnic però molt amplia a l'hora d'aprendre a utilitzar els recursos dins de l'aula. És a dir, un professor aprèn a encendre i a apagar una pissarra però si no s'encén no sap què pot ser. En canvi, a part d'encendre la pissarra sabrà fer-te una classe 100% basada en continguts digitals i interactius.
-Un cop establert aquest dos pilars, com han rebut aquesta digitalització els alumnes a l'escola?
Els alumnes contents de rebre un ordinador però potser no gaire contents del funcionament global. El tema és que per exemple, els llibres digitals, no són llibres digitals, en molts casos són llibres de text passats a PDF o en format Moodle però sense cap tipus d'interactivitat. La veritat és que des de l'escola s'esta motivant als professors a que deixin d'utilitzar llibres i es fabriquin els seus propis recursos i obrin els seus cursos de Moodle amb els seus continguts. Hi ha professors a favor i que ho fan i que realment a part de que funciona, els pares no compren llicències de llibres d'aquella assignatura i s'estalvien diners. Altres professors diuen que és massa feina i que a sobre no els hi pagarien per fer els continguts... Cal destacar que aquests mateixos professors en gran part són els que els seus Moodles estan carregats de contingut “piratejat” (fotocòpies) i de contingut obert d'altres blocs... és a dir que res és d'ells, només han buscat recursos i no estan ni reconeixent els drets dels altres i esperen cobrar per “els seus cursos”. Dit això, jo sóc partidari de que cada professor es faci el seu curs amb els seus recursos, que si t'agrada un recurs de qualsevol lloc web el comparteixis reconeixent els drets d'autor o les llicències que tingui i que si els teus recursos estan bé els pugis compartir (evidentment sempre reconeixent els teus drets d'autor).
Tornant al tema principal, ens trobem professors 100% motivats amb el tema que estan molt posats, que els hi agrada i que fan tot el que poden de forma digital i, el que és més important, interactiva (cosa que els alumnes valoren molt). I d'altres professors que fan que els nens utilitzin l'ordinador com a eina de lectura i els alumnes acaben esgotats i amb ganes de llençar l'ordinador per la finestra com és normal ja que llegir amb l'ordinador cansa.
-Com s'aprofiten ben bé aquests beneficis que ofereixen les TIC, és a dir, els llibres són llibres en còpia digitals o potencien els elements multimèdies i interactius?
Les editorials suposo que tenen por i fan llibres digitals (en general)  bastant pèssims, la gent entra en crispació i prefereix llibres de tota la vida. Els qui creen els seus propis cursos amb continguts digitals i multimèdia es nota i els alumnes també ho noten. O tornant a les mates, no cal que l'aprenentatge sigui 100% en digital... simplement fas un test amb 3 respostes, l'alumne fa les operacions a mà i ha de seleccionar una resposta, automàticament se li corregeix. Tu com a professor busques la forma de motivar a que facin els exercicis... els hi planteges nivells a superar, els hi planteges camins a seguir, “si els exercicis són massa fàcils per tu i creus que pots passar de tema abans... fes aquests exercicis i podràs passar de nivell (tema)”, se'ls hi poden donar medalles per cada tema, o per cada 100 exercicis sense fallar... tot això ambientant el disseny web del curs en un laberint on s'obren les portes si fas bé els exercicis... hi ha moltes formes d'utilitzar les TIC... a vegades són purament per motivar o a vegades són 100% per descobrir moltes més coses que en un simple paper.
-Creus que aquestes noves mesures digitals potencien l'aprenentatge i la participacií així com l'augment de la motivació dels alumnes?
Crec que sí, però se n'ha de saber. Són unes eines noves que s'ha de saber utilitzar i si no se'n sap i no se'n vol saber l'alumne no se'n beneficia, si no se'n sap però se li posa imaginació i ganes, se n'acaba aprenent i l'alumne també en surt beneficiat.
-Es potencia la visió crítica dels alumnes enfront aquestes noves tecnologies? S'informa i se'ls educa tenint en compte els avantatges i perills d'aquest nou món?
Totalment, s'ensenya als alumnes a utilitzar amb precaució les eines TIC, s'ensenyen tots els perills que tenen, el significat de publicar coses a internet, se'ls hi fan xerrades del tema on vénen especialistes a concienciar-los, etc.
-Així doncs, si haguessim de fer un balanç positu i negatiu de la digitilització de les aules, quines serien les teves ideas i conclusions?
A la nostra escola jo crec que el balanç és positiu, cada any passem enquestes i la gent cada cop està més motivada i utilitza més les eines. Ara, encara queda molta feina per fer, molta gent per motivar i, sobretot, el gran repte, fer que els professors deixin els llibres 100% i es passin als seus continguts.
-Possibles millores?
Coses a millorar... que les teleoperadores es posin les piles, baixin els preus i portin la fibra òptica a tot arreu... si no hi ha bona connexió a internet sempre costa. Nosaltres tenim un sistema bastant complex per sortir a internet i anem tirant, però amb millors connexions les coses serien diferents.
 

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

0 Response to "Peça Periodística - Entrevista"

Publicar un comentario